T’has demanat alguna vegada per què hauríem d’apostar pel consum de producte local, de la nostra regió? Els avantatges són innumerables, però entre elles està el foment de la sostenibilitat, de les feines i l’economia local.
Conèixer l’origen dels aliments que mengem és fonamental per dur una dieta sana i equilibrada, que cobreixi les necessitats del nostre organisme, i menjant fruites i verdures locals, podem saber perfectament d’on provenen.
6 raons per consumir productes locals:
Fomenta la sostenibilitat: consumint productes del nostre poble o regió, evitem que s’hagin de transportar d’un lloc a l’altre, i això redueix les emissions de gasos a l’atmosfera, és a dir, la seva petjada de carboni. Aquestes fruites i verdures es poden considerar KM0, ja que van de l’hort a les tendes pràcticament el mateix dia.
A més, molts productors espanyols estan promovent els cultius respectuosos amb el medi ambient, per tant, tot allò que s’utilitza per cuidar-los ha de respectar la terra, l’aigua, l’aire i els fruits.
Són de millor qualitat: quan un producte es pot recol·lectar el mateix dia que va a les tendes, li donem temps perquè desenvolupi tots els seus gustos i generi sucres, que el faran molt més gustós.
Per exemple, una fruita d’origen local es recol·lecta quan està en el seu punt òptim de maduració i l’endemà està a mostrador d’una fruiteria per poder-la comprar. En canvi, un advocat que es recull a Mèxic tarda més de 10 dies en arribar a Espanya, així que es recol·lecta quan encara és verd i no pot madurar a l’arbre.
Són més frecs i sans: seguint amb el que explicàvem al punt anterior, un producte que està acabat de recol·lectar conserva totes les seves propietats i nutrients intactes, mentre que un d’importat des d’un país llunyà, no ofereix les mateixes. Això provoca que els vegetals i fruites d’origen local resultin més sans i amb més gust.
Contribuïm a l’economia local: està clar que quan comprem qualsevol aliment estem contribuint a la creació de llos de feina, però quan comprem producte local, estem ajudant a les empreses d’aquí, facilitant que puguin seguir contractant personal al nostre territori. A més, si comprem a les tendes del barri, també donem un cop de mà a les petites i mitjanes empreses, de forma que es pugui mantenir el comerç de proximitat.
Estan més controlats en l’àmbit sanitari: els cultius d’Espanya se sotmeten a controls de qualitat i sanitat de forma constant, per assegurar que no s’hagin esquitxat amb productes nocius, que s’hagin regat amb l’aigua adequada, etc. En canvi, els productes que provenen de l’estranger, no passen per tots aquests controls i s’ha de pensar que a altres països està permès l’ús de substàncies que aquí no poden fer-se servir. És a dir, alguns productes importats poden haver estat tractats amb químics que aquí estan prohibits.
En aquest sentit, podem dir que legislació juga en contra dels productors, però a la vegada ho podríem veure com una garantia de qualitat pels produtes locals.
Els seus preus són justos: hem sentit moltes vegades aquella frase que diu “els productes locals són més cars”, i no és del tot certa. És vere que els productes d’aquí, en algunes coses poden tenir un preu lleugerament més alt, però això no passa perquè sí.
Aquí els treballadors del camp tenen els mateixos drets que qualsevol altre treballador, per tant, això suposa un cost per les empreses, a diferència dels contractes que se’ls fa a altres llocs. A més, no podem oblidar que els productors locals estan constantment invertint a millorar i mantenir les seves instal·lacions per apropar-se a fer cultius més sostenibles, i això té un preu.
Des de Terracor, estem convençuts que aquests cèntims deixen de tenir calor quan mengem un producte gustós i de qualitat, que sabem que no ha estat emmagatzemat durant setmanes, ni transportat des de l’altra punta del món, ni esquitxat amb productes nocius per la salut i el medi ambient.